Planom do dobre organizacije

       Okućnica je za ljubitelje hortikulture i baštovanstva poput platna kojeg će oslikati nadareni slikar. Mašta će pronaći svoj put i uklopiti se sa realnim mogućnostima. Svakog proleća, leta i jeseni prostor se može ulepšati na bezbroj načina i sa nijansama svih boja. Kako se priroda u našim krajevima četiri puta u toku godine menja, tako se i prilikom planiranja ukrasnog dela vrta moraju uzeti u obzir i boje lišća, cvetova i plodova. Naravno da je važna i korist koja se ima od proizvodnje povrća i voća ali ne sme se zanemariti ni izgled, boje, mirisi i opšti vizuelni doživljaj kada se nalazimo u tako lepo uređenom prostoru.
Kada se odrede funkcionalne celine koje odgovaraju potrebama porodice, pristupa se planiranju, sastavljanju spiska potrebnog materijala, nabavci semena i sadnog materijala…
Prilikom odabira kultura za setvu i sadnju, birati vrste i sorte koje dobro uspevaju u našem klimatskom podneblju i koje su otporne na prouzrokovače bolesti. Neotporne sorte ne treba gajiti u organskoj bašti jer zahtevaju više nege i čestu primenu biopesticida.
Zbog zahteva za svetlošću i toplotom povrtnjak treba da zauzme najbolje mesto na placu, ukoliko je naravno gajenje povrća prioritet. Dobro je napraviti plan, tj.raspored celina unutar povrtnjaka kako bi kasnije bio funkcionalna celina.
Šta čini povrtnjak?
U ovom delu placa nalaze se leje sa povrćem, klijalište, topla leja, mini staklenik ( ako mogućnosti dozvoljavaju ), kompostište, česma za zalivanje, objekat za alat i ostale potrepštine, ali i cveće, voće ( maline, kupine, joste, ogrozd, aronija…), nisko rastinje, vinova loza…sve to sađeno po obodu leja kako bi imalo zaštitnu ulogu od vetra, štetočina i prejakih temperatura.
Pripremu leja je najbolje započeti u jesen, a u toku zimskih meseci napraviti plan setve i sadnje.

Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović.