Napravite vrtne staze prekrivene korom

Staze koje vijugaju kroz zelenilo i cveće, ali i one kojima hodamo dok radimo u bašti mogu se prekriti raznim materijalima kako bi hodanje bilo olakšano, pogotovo tokom obilnijih kiša tokom jeseni, zime i ranog proleća.

Za popločavanje staza mogu se koristiti razni prirodni materijali, a jedan koji nam je često dostupan u većoj količini jeste kora drveta. Samo polaganje kore nije zahtevno, a ovakva staza je izdržljiva i može dugo da traje. Za razliku od kamenih ploča, cigle i drugog materijala, ovaj prirodni materijal omogućava provetravanje zemljišta. Uz to harmonično izgleda u organskoj bašti.

Od materijala su potrebni impregnirane daske i kora drveta.

staza od kore zavrsena

Za početak trasirati staze, tj. označiti pravac pružanja, širinu i pobosti kolčiće i zategnuti kanap. Zatim ašovom iskopati zemlju do 20 cm dubine. Uz kanap, uz ivice staze, ašovom oštro odseći zemlju i takođe je izvaditi.  Važno je takođe da znate osobenosti zemljišta, da li se voda duže zadržava na njemu posle kiše ili je zemljište propustno.  Ukoliko se zemljište ne drenira prirodno nasuti sloj šljunka do 5 cm visine.

Postaviti daske i kolčićem ih učvrstiti i po stazi posuti koru drveta. Kore treba da budu nasute do ivice dasaka. Od debljine sloja zavisi i njena dugotrajnost, ali se nakon nekoliko godina dodaje novi sloj. Što se više po stazi hoda to će ona biti kompaktnija.

Više o uređenju okučnice pročitajte u knjizi Organska bašta.

Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović.