Oprez pri povratku u poplavljenu kuću

Znam da znate, samo da podsetimo:

U svoje domove se oprezno vratiti, vodeći računa o sopstvenoj bezbednosti. Decu, starije i nemoćne članove porodice, kao i kućne ljubimce, ukoliko ste uspeli da ih spasete, ne dovoditi. U prvi obilazak idite sa članovima porodice, komšijama, nikako ne idite sami!

Tokom ove stihije nisu stradali samo objekti već i životinje koje su bile vezane i nisu mogle da se spasu. Kako je voda, a i milj i talog koji ostane nakon povlačenja vode izvor zaraze od izlivenih septičkih jama, đubrišta i uginulih životinja, ne ulaziti bez zaštite opreme ili bar imati gumene ili ribolovačke čizme.

Pre ulaska u objekat pogledati temelje i krov, a pri ulazu voditi računa da u kući možete pronaći životinje, najčešće zmije i pacove, jer su se životinje sklanjale od bujice. Iako je struja isključena u svim poplavljenim mestima, ipak oprezno uđite, a ukoliko ste koristili plin, a osećate njegov miris, odmah napustite objekat i pozovite pomoć.

Ukoliko nema većih strukturnih oštećenja,  pažljivo otvoriti sva vrata i prozore, pregledati plafone  i ukloniti nebezbedne komade nameštaje, grede itd. 

Po instrukcijama Uprave za vanredne situacije, izbaciti vodu i mulj kako bi se stekli uslovi za dezinfekciju objekata i dvorišta. Nakon dezinfekcije ne dovoditi decu u objekat nekoliko dana.