Uticaj suvišne vode na biljke u bašti

Nažalost, nema dela Srbije koji nije osetio posledice vremenskih neprilika u proteklih nekoliko dana. Ukoliko ste imali sreće da vam kuće i bašte nisu bile ugrožene, i dalje postoje problemi sa kojima se baštovani susreću.

Voda je biljkama od vitalnog značaja za odvijanje metaboličkih procesa. Ona je neophodna za rast i razvoj kao i za transport hranljivih materija kroz biljku, učestvuje u brojnim metaboličkim biohemijskim procesima, održava čvrstoću i oblik biljke i naravno određuje kvalitet i ukus samog ploda.

images (4)

Obično pričamo o sušama, nedostatku sistema za navodnjavanje, ali došli smo u situaciju da brinemo kako da spasemo biljke od vode.

Kada se voda duže zadržava u zemljištu, dolazi do problema u snadevanju biljke kiseonikom, a manifestuje se kroz pojavu anoksije-potpunog nedostatak kiseonika i hipoksija-smanjene količine kiseonika.

S obzirom na poplave i najavu viših i visokih temperatura, da voda danima stagnira, dolazi do metaboličkih poremećaja i odumiranja ćelija.  Biljke koje pate od nedostatka kiseonika pokazuju znakove uvelosti, a listovi rastu prema dolje.

Osim lošeg uticaja na same biljke, suvišna voda utiče i na samo zemljište tako što narušava njegovu strukturu, zemljište se hladi, nedostaje vazduh i pojavljuje se erozija. Tako, biljke ne usvajaju azot, mikroorganizmi nemaju uslove za život, onemogućeno je kretanje kroz baštu ili njivu, bolesti se razvijaju, a nemoguće je adekvatno primeniti agrotehničke mere.

 Biljke različito podnose preveliku vlagu ili plavljenje zemljišta, mnogo zavisi od faze razvoja i dužine trajanja poplava ili vlage u zemljištu. Većina može da podnese stagnaciju vode 12-36 sati.

Sledi nastavak.

Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović.