Zimsko povrće – bundeva

Preuzeto iz knjige  Priprema organski gajenih namirnica.

U svim našim krajevima je veoma rasprostranjeno ovo vrežasto povrće. Postoje vrste različitih svojstava i naziva, kao i načina upotrebe i pripreme. Pradomovina tikava je Meksiko. Bez obzira na klimatske razlike između evropskog i američkog kontinenta, brzo se odomaćila u Evropi. Plodove možemo brati već krajem maja pa sve do prvih jesenjih mrazeva.

Energetska vrednost tikve je mala, ali je zato sadržaj minerala i vitamina znatan. Najviše ima kalijuma, zatim fosfora, kalcijuma, gvožđa i znatne količine mangana. Od vitamina najviše ima karotina, zatim vitami­na C, vitamina B kompleksa i vitamin E. Kako je, zahvaljujuci svom sastavu, lako probavljiva, tikva je idealno jelo za osobe osetljivog ili bolesnog želuca i creva. Deluje umirujuće, a ujedno reguliše varenje. Naročito se preporučuje osobama „ugrožene“ linije – spremljena kao varivo, sama ili u kom­binaciji s drugim povrćem, vredno je i kalorijski „bezopasno“ jelo.

Bundeva se jede kuvana ili pečena, a sirova se dodaje kao nadev u savijače, pite, gibanice itd. i peče se zajedno s testom. Za jelo je bundeva najbolja kad dozri, dok se tikva žute kore može jesti samo dok je mlada, nedozrela i bledozelene boje mesa.

Tikva je izvrstan diuretik, pa se preporučuje osobama s reumatskim tegobama, gihtom, upalom mokraćnih puteva, upalom bubrega i žuči. Efikasna je za smanjivanje holesterola u krvi, a bundevino ulje deluje povoljno protiv razvijanja arteroskleroze. Delotvorna je protiv opstipacije, olakšava tegobe kod upale debelog creva, a bundevine semenke imaju neuporedivo veću hranljivu vrednost od mesnatog jestivog dela.

types-of-pumpkins1

Čorba od pirinča i bundeve

1 šolja bundeve

2 šolje kuvanog pirinča

1/2 šolje luka

5-6 šolja vode

1/2 čajne kašičice soli

Staviti luk na dno lonca. Potom ređati bundevu, a preko nje pirinač. Dodati vode i soli navrh noža. Kuvati dok ne provri. Smanjiti plamen tako da bude nizak i ostaviti da se krčka od 45 minuta do 1 sat. Zatim dodati soli po ukusu i kuvati još 15-20 minuta.

Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović