Začinsko bilje na terasi i na dohvat ruke

Više u knjizi  Začinske i lekovite biljke u organskoj bašti

Lavanda, ruzmarin, majčina dušica, žalfija, bosiljak, lovor, ali i peršun, celer, vlasac su biljke koje možete gajiti u saksijama i sandučićima na prozorskoj dasci u kuhinji ili na terasi. Začinsko bilje ovako gajeno je i osetljivije pa je potrebno posvetiti mu više pažnje i negovati ga kako biste uvek imali na dohvat ruke mirisno začinsko bilje.

Mini baštica sa začinskim biljem biće i ukras u stanu ili na terasi jer lavanda i vlasac imaju atraktivne cvetove. Neke od ovih biljaka možete zasaditi i deljenjem bokora stare biljke ili setvom semena i proizvodnjom rasada.

O mikroklimatskim uslovimana koji su preduslovi  za optimalan rast povrća na terasi pročitajte u knjizi Organska bašta.

vlasac u saksiji

Za sađenje začina, s obzirom da ih koristimo za pripremu hrane, ne koristiti gotovu zemlju za cveće jer može u sebi sadržati razne hemikalije  koje u principu nisu štetne po cveće.

Koristiti istu mešavinu kao i za gajenje povrća na terasi ( o gajenju povrća u zatvorenom prostoru saznajte više na predavanjima i obukama). Biljke povremeno nađubriti i zalivati biljnim domaćim sredstvima za đubrenje i zaštitu ( više u knjizi Organska bašta).

Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović.

NOVO!

„Gajenje povrća od A do Š“ nova knjiga iz organskog baštovanstva