Vreme je za rasađivanje povrća i cveća

Na pijacama, naročito onim u seoskim sredinama i po obodu većih gradova može se pronaći rasad paradajza, paprike, lubenica, dinja, plavog patlidžana, krastavaca, praziluka pa i kupusnjača i najrazličitijeg drugog bilja. Ukoliko niste imali uslove da u svojoj bašti tokom januara i februara napravite rasad, sada je pravo vreme da se snabdete mladim biljkama željenog povrća, začina i cveća.

Činjenica je da  povrće, začine i cveće možemo gajiti na otvorenom i direktnom setvom u leje, ali isto tako, mlade biljke nekih vrsta povrća su osetljive, seme sporo niče, plodovi stižu kasnije. Zbog toga se tokom zime i u rano proleće, u zatvorenom prostoru, proizvode mlade biljke čime dobijamo mogućnost ubiranja plodova mesec do dva ranije ili ranije cvetanje kada je cveće u pitanju. To znači da kada bismo sejali seme kupusa na otvoreno u martu, mladi kupus bismo brali tek za tri meseca, ili bismo sada sejali paradajz na otvorenom, što i činimo krajem aprila i početkom maja, a on bi stizao tek krajem avgusta, a lepo je osvežiti se ovim plodovima već krajem juna i tokom jula.

Pri kupovini rasada voditi računa da on nije prestareo. Da bi se biljka dobro primila treba da ima 4-5 lepo razvijenih listova i razgranat koren. Kada je cveće u pitanju, kupujte rasad sa tek zametnutim cvetovima i onima koji su krenuli da se otvaraju, veće nije uvek i bolje. Kupljeni rasad, ukoliko ga nećete odmah zasaditi, držati na mračnom i prohladnom mestu, umotan u vlažne novine.

Povrće saditi predveče ili po oblačnom danu. Zemljište dobro pripremiti, dobro pred sadnju zaliti, sadilicom napraviti jamice, sipati malo komposta ili zgorelog stajnjaka, postaviti pažljivo biljku i vratiti zemlju. Po rasađivanju biljke zaliti. Rasađene biljke zakloniti od jakog sunca prvih 24 sata.

Iz rasada gajimo veliki broj povrtarskih kultura (više).

Ne zaboravite začinsko bilje jer, sem što povoljno utiče na naše zdravlje, ono pomaže povrću u borbi protiv bolesti i štetočina i cveće koje ulepšava baštu, štiti povrće i privlači korisne insekte.

Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović.