Upoznajmo prouzrokovača bolesti – Plamenjača

Opis i životni ciklus

Plamenjača je gljivično oboljenje koje napada povrće iz porodice kupusnjača, salatu, luk, spanać, krastavce, dinje, lubenice i tikvice. U početku ova bolest uzrokuje pegavost, kasnije se javlja siva skrama spora gljivica, a ubrzo potom dolazi do sušenja biljaka.

Spore gljivice prezimljavaju u opalom lišću, u njihovom unutrašnjem tkivu.  Na veće udaljenosti ova se gljivica prenosi vazduhom, a aktivira se se kišom ili zalivanjem.  Visoka relativna vlažnost vazduha pogoduje pojavi i širenju ove bolesti. Kod obolelog ili uništenog tkiva primećuje se prisustvo beličastog oreola što je karakteristično za plamenjaču.

Najvažnije je sprovoditi preventivne mere zaštite kao što su plodored, dezinfekcija semena i supstrata, sejati i rasađivati biljke na optimalan razmak, dezinfikovati alat, kočiće, staze, ne zalivati lišće biljkama tropskog porekla, biljke umereno zalivati, provetravati zatvoreni prostor, a na otvorenom proređivati lišće biljaka, skidati zaperke i preventivno prskati biljke maceratom od belog luka na svakih 7 dana. Zaštitu početi pre cvetanja. Tretiranje biljaka ponavljati nakon svake kiše.

Pogledati i:

plamenjaca-pepelnica-zastita u organskoj basti 

Bordovska čorba

macerat od belog luka

Više o ovoj temi u knjizi  Organska bašta 2 – Baštovanstvo pod okriljem prirode

Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović.