Da li ste probali da gajite…

Abisinski kupus

Abisinski kupus je jednogodišnja biljka iz porodice kupusnjača. Dostiže visinu do jednog metra. Veoma je popularna u Africi (zovu je i etiopijski kelj, etiopska gorušica). Listovi se koriste u ishrani, a seme u tradicionalnoj medicini, u slučaju stomačnih tegoba. Ova biljka ima specifičan ukus koji podseća na mešavinu kupusa i gorušice.

Bamiju

Bamija je jednogodišnja biljka koja se gaji radi mladih, sočnih plodova, prijatnog, specifičnog ukusa. Ova egzotična biljka sa Orijenta sve je popularnija kod nas, a na Bliskom istoku zastupljena je koliko i sve ostale mahunarke. U naše krajeve je stigla s Arapskog poluostrva.

Saznajte više o Školi organskog baštovanstva

Batat

Batat je višegodišnja biljka poreklom iz Srednje i Južne Amerike, a danas se radi hranljivih krtola uspešno gaji i na drugim kontinentima. Upotrebljava se u ishrani već oko pet hiljada godina, a u mnogim delovima sveta je najkorišćenije krtolasto povrće.

Kinesku brokolu

Kineska brokola (Gai lan) je poznata i pod nazivom kineski kelj. Ovo je uobičajeno povrće na trpezi širom Azije. Biljka može da naraste do tri metra, a gaji se radi mladog plavozelenog lišća i mesnate stabljike sa cvetnim glavicama nešto manjim nego kod brokole.